Quantcast
Channel: Brodösens blogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

HELT GALET FINA JAPANSKA TYGER

$
0
0


... finns nu att beskåda (och köpa) på Svensk Hemslöjd. Jag var där igår kväll på premiären för den japanska designbutiken KiKi's gästspel (deras egen butik finns på Renstiernas gata 41 i Stockholm). De visade handtryckta tyger som kallas Tenugui och även vad man kan göra med dem, som t ex slå in paket eller flaskor till gåbortspresenter. Själva tyget, stor som en kökshandduk ungefär, kan också vara en present. Men som Nori, en av ägarna, förklarade ska man få tillbaka sin Tenugui om man använt den för att slå in en present. Då med en annan liten gåva i, som tack för gåvan man fått.


Många av mönstren har också symboliska värden. Till exempel det sköldpaddsmönstrade gula (längst ner till höger på bilden här) står för "ett långt och hälsosamt liv", eftersom sköldpaddor kan bli mycket gamla. Ett av de prickiga mönstren (här med turkos bakgrund) var en sorts gamla mynt, och står därmed för en önskan om rikedom. Så japanskt, så genomtänkt och så svårt att välja vilken man vill ha. Kanske den här med vågmönster (eller är det moln)?



Eller de underbara små kaninerna? När det blir för mycket att välja på slutar det oftast med att jag inte kan bestämma mig och inte köper nån. Men tygerna finns till försäljning ett tag till (minns tyvärr inte hur länge, kontakta butiken för info).


Om man inte vill använda tyget som handduk kan man, berättade Nori, hänga upp det på väggen som en dekoration, använda som en scarf eller t ex packa in matlådan. Något som mina japanska skolkamrater på HV ofta gjorde.


Tygerna är tryckta med en form av batik: man skär ut mönstren med schabloner, lägger dem på tygbiten och penslar på ett slags lim eller vax. Sedan läggs nästa tygbit ovanpå, penslas osv. tills man lagt på totalt 25 lager tyg. Då hälls färgen på med vattenkannor och med hjälp av en sug underifrån dras färgen genom alla lagren. Vaxet tas sedan bort och där är tyget vitt - mönstret framträder. Tyget blir dubbelsidigt, eftersom japaner inte gillar att baksidan syns när de slår in paket (enligt Nori). Den lilla filmen på väggen visar alla moment i framställningen och även fler tips på inslagningar. Fascinerande och väldigt inspirerande!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 25